Mouli

« Zpět na slovník

Mouli, také známý jako mlýnek na zeleninu nebo struhadlo, je kuchyňský nástroj používaný k mletí, strouhání a pasírování různých potravin, zejména zeleniny a ovoce. Skládá se z válcovité nádoby s rukojetí a otočným mechanismem, který pohání buben s ostrými čepelemi nebo struhadlem uvnitř.

Mouli je všestranným pomocníkem v kuchyni, který usnadňuje přípravu různých pokrmů. Můžete s ním snadno připravit jemné pyré z vařené zeleniny, nastrouhat sýr, čokoládu nebo oříšky, nebo rozemlít různé ingredience na pastu. Jeho použití je rychlé a snadné – stačí vložit potraviny do nádoby a otáčet klikou. Výsledkem je hladká a jemná hmota bez hrudek.

Tento nástroj je oblíbený pro svou jednoduchost a efektivitu. Ušetří vám čas a úsilí při přípravě pokrmů, které vyžadují jemnou texturu. Je také snadný na údržbu a čištění – většinu částí lze rozebrat a umýt v myčce nádobí.

Význam slova Mouli

Slovo „Mouli“ pochází z francouzštiny a v překladu znamená „mlít“ nebo „drtit“. Tento název dokonale vystihuje hlavní funkci tohoto kuchyňského nástroje – rozmělňování potravin na jemnou hmotu.

Překlad a historie slova Mouli

Ačkoli slovo „Mouli“ pochází z francouzštiny, samotný nástroj má své kořeny v Německu. První mlýnek na zeleninu byl vynalezen a patentován v Německu na konci 19. století. Odtud se rychle rozšířil do dalších evropských zemí a stal se populárním kuchyňským nástrojem.

V angličtině se pro Mouli používají různé názvy jako „food mill“, „rotary food mill“ nebo „purée sieve“. V češtině se nejčastěji setkáme s označením „mlýnek na zeleninu“ nebo jednoduše „struhadlo“.

Využití slova Mouli

Mouli nachází uplatnění v mnoha kuchyních po celém světě. Je neocenitelným pomocníkem při přípravě dětských příkrmů, omáček, polévek, dipů, dezertů a dalších pokrmů, které vyžadují jemnou a hladkou texturu bez hrudek.

Profesionální kuchaři i domácí nadšenci oceňují všestrannost a efektivitu tohoto nástroje. S Mouli lze snadno připravit lahodné bramborové pyré, jablečné pyré, rajčatovou omáčku, dětskou výživu a mnoho dalšího. Usnadňuje také přípravu pokrmů pro lidi s žvýkacími potížemi nebo pro kojence přecházející na tuhou stravu.

Kanji (Kanži) slova Mouli

Vzhledem k tomu, že slovo „Mouli“ pochází z francouzštiny, nemá žádný ekvivalent v japonském písmu kanji (kanži). Nicméně, v japonštině existuje podobný kuchyňský nástroj zvaný „Suribachi“, který se používá k mletí a drcení potravin. Suribachi je tradiční hmoždíř vyrobený z neglazované keramiky s drsnými stěnami, které usnadňují mletí potravin.

Významově podobná slova

Existuje několik slov, která mají podobný význam jako Mouli nebo se vztahují k podobným kuchyňským nástrojům:

  1. Struhadlo – nástroj s ostrými výstupky používaný ke strouhání potravin
  2. Mixér – elektrický přístroj používaný k mixování a drcení potravin
  3. Pasírovač – nástroj s jemným sítem používaný k pasírování potravin
  4. Hmoždíř – nádoba používaná k drcení a mletí potravin pomocí tloučku
  5. Mlýnek – zařízení používané k mletí různ surovin, jako jsou káva, koření nebo obilí

Mouli je užitečným a všestranným kuchyňským nástrojem, který usnadňuje přípravu různých pokrmů vyžadujících jemnou texturu. Ať už jste profesionální kuchař nebo domácí nadšenec, Mouli může být cenným pomocníkem ve vaší kuchyni.

« Zpět na slovník pojmů

Informace o příspěvku:

Uveřejněno

v kategorii

Nacházíte se: