Anakyu maki

« Zpět na slovník

Anakyu maki je typ sushi rolky, která kombinuje dvě zdánlivě odlišné ingredience – úhoře a okurku. Tato rolka je oblíbená pro svou jednoduchost a harmonii chutí. Úhoř, známý svou jemně sladkou chutí a měkkou texturou, je obvykle připravený v kabayaki stylu, což znamená, že je grilovaný a poté potřený sladkou omáčkou. Na druhé straně, čerstvá okurka přidává křupavost a svěžest, která vyvažuje bohatost úhoře. Společně v nori obalu a obklopené sushi rýží tvoří Anakyu maki sushi, které je nejen chutné, ale i vizuálně přitažlivé díky kontrastu tmavého úhoře a světle zelené okurky. Tato rolka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají něco tradičního, ale s netradičním twistem.

Význam slova Anakyu maki

Anakyu maki je japonský termín, který označuje speciální druh sushi rolky. Tato rolka se skládá z několika ingrediencí, mezi které patří okurka, tuňák, avokádo a sezamová semínka. Všechny tyto ingredience jsou zabaleny do rýžového papíru nori a následně rolované do válečku. Anakyu maki je velmi oblíbeným druhem sushi, které si získalo popularitu nejen v Japonsku, ale i v mnoha dalších zemích světa.

Překlad a historie slova Anakyu maki

Slovo „Anakyu“ v názvu této sushi rolky je složeninou dvou japonských slov – „ana“ znamená díra a „kyu“ označuje okurku. Doslovný překlad názvu Anakyu maki by tedy mohl znít jako „rolka s dírou z okurky“. Tento neobvyklý název odkazuje na způsob přípravyky, při kterém se do středu umisťuje dutá okurka, která vytváří otvor uprostřed rolky.

Historie Anakyu maki sahá do 80. let 20. století, kdy se tato rolka poprvé objevila v japonských sushi restauracích. Původně byla vytvořena jako variace na tradiční maki sushi, která by nabízela nové a zajímavé chutě a textury. Kombinace křupavé okurky, jemného tuňáka a krémového avokáda si rychle získala oblibu mezi milovníky sushi a Anakyu maki se stala stálicí na jídelních lístcích mnoha japonských restaurací.

Využití slova Anakyu maki

Termín Anakyu maki se používá téměř výhradně v kontextu japonské kuchyně, konkrétně v souvislosti se sushi. Můžete se s ním setkat v menu japonských restaurací, v kuchařských knihách věnovaných přípravě sushi nebo v článcích a diskuzích o japonském jídle. Mimo tento kontext se slovo Anakyu maki používá jen zřídka a většina lidí, kteří se nezajímají o japonskou gastronomii, tento termín pravděpodobně nebude znát.

Kanji (Kanži) slova Anakyu maki

V japonštině se název Anakyu maki zapisuje pomocí tří kanži znaků: 穴 (ana) – díra, 胡瓜 (kyū) – okurka a 巻き (maki) – rolka. Celý název se tedy zapíše jako 穴胡瓜巻き. Je důležité poznamenat, že ne všichni Japonci budou schopni tento název přečíst, protože kombinace kanži znaků použitých v názvu Anakyu maki není příliš běžná a jedná se spíše o specializovaný termín používaný v gastronomii.

Významově podobná slova

V japonské kuchyni existuje mnoho dalších termínů, které označují různé druhy sushi a sushi rolky. Některé z nich mohou znít podobně jako Anakyu maki, ale mají odlišný význam a složení. Zde je několik příkladů:

  1. Tekka maki – rolka plněná tuňákem
  2. Kappa maki – rolka plněná okurkou
  3. Negi hamachi maki – rolka plněná tuňákem hamachi a jarní cibulkou
  4. Shinko maki – rolka plněná nakládanou ředkví daikon
  5. Kanpyo maki – rolka plněná sušenou dýní

Ačkoli tyto rolky mohou sdílet některé ingredience s Anakyu maki, každá z nich má své vlastní unikátní složení a chuť. Znalost těchto termínů může být užitečná při objednávání sushi v japonské restauraci nebo při diskuzi o japonské kuchyni s přáteli a rodinou.

« Zpět na slovník pojmů

Informace o příspěvku:

Uveřejněno

v kategorii

Nacházíte se: