Sekáček

Sekáček, který také označujeme jako řeznický sekáček, je masivní ruční nástroj pro těžší práci s masem. Délka čepele je obvykle mezi 15-22cm a je tlustší, tedy masivnější pro usnadnění práce. V asijských kuchyních se používají i tvarované nebo lehčí materiály čepele. Používá se na sekání všech druhů potravin a jejich následné přenášení jako lopatkou.

Sekáček výrobce Xinzuo
Sekáček výrobce Xinzuo

Sekáček na maso – typická specifikace

  • Délka čepele: 15-22cm
  • Tvar čepele: Velmi vysoká čepel
  • Materiál čepele: Nerezová ocel
  • Rukojeť (případně střenka): Plast (případně tvrzený), Upravené dřevo
  • Váha sekáčku: 150g až 1200g
  • Obvyklá cena sekáčku: 500Kč až 5000Kč

Typický účel sekáčku

  • Bourání masa
  • Oddělování velkých kusů masa
  • Sekání zeleniny (odlehčené, většinou čínské verze)
  • Drcení potravin (typicky ořechů a další tvrdých plodin)
  • Sekání tvrdé kořenové zeleniny
  • Přenášení nasekaných potravin (díky široké čepeli)
  • Porcování drůbeže

Vybíráme vhodný řeznický sekáček

Pokud vybíráte vhodný sekáček do kuchyně, zohledněte několik důležitých aspektů výběru:

Váha a velikost sekáčku

Zohledněte účel a dobu použití. Při domácím použití při bourání masa budete s nástrojem pracovat „jen“ několik minut až hodin a většinou na menších kusech. Neočekáváme, že budete zpracovávat velké hovězí kusy. Pro tento účel tedy stačí spíše lehčí kousek, s nímž se nenadřete, a nepotřebujete tak vysokou kinetickou sílu. Pokud však budete čtvrtit velké kusy a nechcete se unavit, zvolte sekáček s vyšší váhou a delší rukojetí.

Tvar a materiál čepele

Klasický sekáček má rovné hladké ostří a „tlustou“ čepel. Ta zajišťuje dostatečnou váhu pro získání vyšší síly a odolnosti. Asijské sekáčky (používané zejména čínskými kuchaři) však využívají nástroj k sekání zeleniny, menších kousků masa (například na Čínu) nebo drcení různých plodin. Tyto kousky mají pak většinou zakulacené ostří, tenčí materiál čepele a zkosený tvar. Díky této kombinaci je sekáček lehčí, pro celodenní práci a snadněji se s ním manipuluje.

Materiál a ergonomie rukojeti

Zohledněte tvar a materiál rukojeti. S klasickým řeznickým sekáčkem potřebujete vysokou kinetickou energii, abyste dokázali rozseknout masou jedním švihem. Musí tedy sedět v ruce a nesmí klouzat. Při pevném úchopu nesmí tlačit do ruky. Zároveň přemýšlejte nad tím, jak budete rukojeť udržovat a čistit. Plastová rukojeť se velmi dobře čistí a vyrábí se v ergonomických tvarech, avšak její výdrž (zejména u měkčeného plastu) není příliš vysoká. Pokud zvolíte rukojeť s dřevěnou střenkou, zvolíte klasiku. Její tvar je jednoduchý a ne každému sedí v ruce. Zároveň budete muset rukojeť citlivěji čistit a udržovat. Ve všech případech si sekáček osahejte. Pevně jej uchopte a pro zkoušku stiskněte tak, až vám zbělá ruka. Pokud rukojeť sedí a nikde netlačí, jste na správné cestě k výběru vhodného kousku.