Nůž na pečivo

Nůž na pečivo je speciální druh nože, který je navržený pro řezání chleba a dalšího druhu pečiva bez ohledu na jeho tloušťku. Vyznačuje se zubatým nebo vlnkovaným ostřím. Délka ostří je u klasického nože na pečivo od 15 do 30cm. Téměř vždy je čepel z nerezové oceli.

Nůž na pečivo Zwilling
Příklad nože na pečivo výrobce Zwilling.

Nůž na pečivo – typická specifikace

  • Délka čepele: 15-30cm
  • Tvar čepele: Rovná čepel
  • Typický materiál čepele: Nerezová ocel
  • Ostří: Zubaté nebo vlnité
  • Rukojeť nože: Plast, kov nebo dřevo
  • Váha nože: 120g – 300g
  • Obvyklá cena: 150 – 3000 Kč

Kritéria pro výběr nože na pečivo

Před tím, než si opatříte nůž na pečivo, pečlivě zvažte, na jaký druh pečiva ho budete používat. Některé nože jsou vhodné pouze pro bagety a mohou trhat klasický čerstvý chléb.

Délka a tloušťka čepele

Délka čepele je při výběru nože důležitým faktorem. Pokud máte v plánu s nožem převážně rozkrajovat bílé pečivo, jako například rohlíky nebo housky, nebudete mít nůž s delší čepelí dostatečně pod kontrolou. Pro tento účel zvolte spíše čepel o délce 15 cm. Při pravidelném krájení velkých bochníků chleba však zvolte delší čepel. S tou pak ukrojíte krajíc chleba na daleko méně tahů a krajíc bude rovný. při krátké čepeli pak chleba spíše „pižláte“. Nejčastější využití nože je právě na bílé pečivo (rohlík, housky). Ty nemají příliš tlustou krustu a nůž snadno proniká. Zde zvolte čepel, která je tenčí. Pokud krájíte hlavně francouzské bagety, nebo bagety obecně, vězte že je mnohdy krusta velmi tvrdá a potřebujete nůž na těžší práci, respektive na něj více tlačíte pro průnik do měkké části bagety. Zde zvolte silnější čepel.

Zubaté nebo vlnité ostří u nože na pečivo

Při výběru nože se zaměřte na velikost a tvar zubů. Vlnité ostří na tenké čepeli je ideální pro krájení malého a měkkého pečiva. Pro velké a bochníky se silnější kůrkou zvolte větší a ostřejší zuby. Berte však v úvahu i následnou údržbu nože. Exotické zuby na noži (broušené k jedné vnitřní straně zubu) sice vypadají krásně na pohled, ale dříve nebo později jej určitě otupíte. Běžnými brousky pak brousíte pouze hroty zubů. Pokud je systém zubů závislý na broušení ke straně zubu, budete muset použít kruhový brousek nebo pilník a brousit každý zub zvlášť.

Zvolte správnou váhu nože na pečivo

Nože s krátkou čepelí váží od 120g. ty nejdelší s tlustou čepelí pak až 300g. Výběr správné váhy (masivu materiálu) je důležitý ze dvou základních důvodů:

  • Příliš nízká váha snižuje kinetiku při krájení a způsobuje, že musíte na nůž více tlačit.
  • Pokud je nůž velmi těžký, ušetříte energii tlakem na nůž. Při práci s ním (zejména při delší práci) vás bude bolet ruka ze zvedání břemene.

V prvním případě dokážete částečně zamezí únavě vhodným výběrem rukojeti nože. Můžete zvážit výběr nože s ergonomickou rukojetí. Pravděpodobně vás i při tlaku nebude tak brzo bolet ruka. V druhém případě jde spíše o praxi, kdy se musíte naučit váhu nože využívat a netlačit na něj.