Loupací nůž

Loupací nůž má krátkou a zakřivenou čepel s ostrou špičkou, která měří 6 až 10 cm. Jeho kompaktní velikost a ostré ostří činí tento nástroj ideálním pro detailní práce při přesném loupaní ovoce a zeleniny. Výrobci obvykle používají nerezovou ocel při výrobě čepele.

Loupací nůž výrobce Mikov
Loupací nůž výrobce Mikov

Technické specifikace nože na loupání

  • Délka čepele: 6-10 cm
  • Tvar čepele: Ideální tvar je jemně zakřivená nebo zahnutá čepel
  • Materiál čepele: Obvykle z nerezové oceli nebo keramiky
  • Materiál rukojeti (případně střenky): Měkčený plast, upravené dřevo nebo kovové slitiny
  • Váha nože: 50 – 100 gramů
  • Cena: Obvyklá cena od 100 Kč do 500 Kč (v závislosti na použitých materiálech a výrobci)

Použití a výběr nože na loupání

Loupací nože se vyrábějí převážně se zakřivenou čepelí, avšak naleznete i druhy, které jsou v podstatě zmenšeninou univerzálního nože. Při výběru začněte tím, že se zamyslete nad tím, jaké potraviny budete zpracovávat. Dále nad tím, zda se jedná o nůž, který následně dáte do myčky na nádobí.

Loupací nůž (zejména se zakřivenou čepelí) se výborně hodí například na loupání brambor, kde dokáže nahradit škrabku, dále jej využijete ke zpracování ovoce. Například jablka nejen snadno očistíte, ale také zbavíte jádra. to platí i pro další ovoce a zeleninu, kde se potřebujete zbavit jádra nebo pecky.

Loupací nůž patří mezi nože velmi časté potřeby a někdy s dlouhou dobou práce. Z toho důvodu zvolte rukojeť, která se dá mýt v myčce. Designové kousky jsou hezké, ale mnohé z nich nevydrží vysoké teploty a vlhkost. při výběru zohledněte také tvar rukojeti. Ta vám musí sedět v ruce a nesmí klouzat. Pokud vám nebude sedět v ruce, velmi brzy vás začnou bolet prsty namáháním při pevném úchopu.

Závěrem lze tedy říci, že je dobré mít doma loupací nůž, ušetříte si mnoho práce při zpracování ovoce nebo zeleniny. Vzhledem k jeho velikosti a nenáročné údržbě i ceně je cena vs. výkon velmi dobrá.