Kuchací nůž

Kuchací nůž je specializovaný nástroj na vyvrhnutí vnitřností. Má zahnutou čepel nebo je opatřen kuličkou pro bezpečnější kuchání s nižším rizikem poškození orgánů.

Kuchací nůž výrobce Morakniv Frostst
Kuchací nůž Morakniv Frosts

Kuchací nůž – běžná speficikace

  • Délka čepele: 5-12 cm
  • Tvar čepele: typickým tvarem je rovné, hladké ostří zakončené zahnutím nebo kuličkou
  • Typický materiál čepele: Nerezová ocel
  • Rukojeť (případně střenka nože): Plast (pro snadnou údržbu)
  • Váha nože: 60 – 120 gramů
  • Obvyklá cena nože: od 250 kč do 800 kč

Jak vybrat kuchací nůž?

Jedná se o vysoce specializovaný nůž, který se liší svým tvarem i ostřím od nožů na ryby nebo vykosťovacím nožům.

Nejdůležitějším je tedy tvar a délka ostří. Pokud budete kuchat zejména větší kusy a tím pádem pracovat spíše s s většími orgány, pak je třeba zvolit o něco delší ostří. Mnozí pak využívají nože spíše se zahnutou čepelí než noži, které mají upravenou špičku (například kuličkou). V obou případech je však kuchací nůž zbaven špičky. Důvodem je, aby nedošlo k nechtěnému proříznutí vnitřností.

Dalším kritériem je materiál čepele. Nůž bude pracovat ve vysoce vlhkém prostředí a nezřídka se stane, že narazí na tvrdší části skeletu. Na druhou stranu je od něj vyžadováno prakticky chirurgické ostří. z toho důvodu bude nůž broušen na nižší úhel a vyžaduje vyšší tvrdost materiálu. Uhlíková resp. nerezavějící ocel by měla být dostatečně tvrdá pro udržení ostří při celodenní práci.

V neposlední řadě je zde také otázka rukojeti a střenky. Zapomeňte na luxusní design střenky a zaměřte se na praktičnost. nůž bude vystaven extrémnímu „znečištění“ krví a dalších vnitřních sekretů. Snadné čištějí tedy hned na druhém místě za ergonomickým tvarem.

V tomto případě zapomeňte na hrdinství a zvolte plastovou rukojeť, která vám bude sedět v ruce.